Dag 1 18 juni van Vezelay naar Le Chemin

0 Comments

25 km, ☀️ 27C.

Om 7.00 uur begint de mis in de basiliek van St Madeleine. Ik kan er niet veel van volgen, maar de 4 broeders en 5 zusters zingen prachtig. Daarna ontbijt en om 9.00 ga ik op pad. Ik kom langs een gevarieerd landschap. Verschillende pelgrimstochten komen langs Vezelay, naar Rome, Jeruzalem en Assisi. Zodoende kom ik hier Franciscus van Assisi hier ook tegen.

Ik heb ‘ s morgens geen eten gekocht, omdat ik dacht dat ik in de dorpjes waar ik langs kwam wel iets zou kunnen kopen. Dat bleek niet het geval. De herberg/restaurant waar ik langs kom in Bazoch is gesloten. In het bos voor Bazoch 2 medewerkers van het kasteel tegen, die in hun pauze aan het aardbeien plukken zijn. Ik krijg er ook een paar. Die neem ik dankbaar aan, want ik heb wel trek. Rond 16.00 uur moet ik nog 4 a 5 km lopen. Mijn water is ook op en het is warm  Ik ben op en bel de herberg waar ik zal overnachten dat het nog even duurt en dat ik nog niets gegeten heb. De Nederlandse hospitalero raad aan om in het dorp waar ik op dat moment ben bij het laatste huid aan te bellen en te vragen om water en brood. Ik moet enige schroom overwinnen, maar doe het toch maar. Een alleenstaande oudere dame geeft me niet alleen water en brood, maar ook koffie en een gebakken ei. Daarna bied ze me aan om me met de auto naar de herberg te brengen. Ik twijfel, maar ik neem het toch aan. Ik wordt geraakt door zoveel hulp en vriendelijkheid. Rond 17.00 uur kom ik aan in herberg L’ Esprit du Chemin. De mevrouw die me weggebracht heeft rijd gelijk door. Huberta, de hospitalera begroet me hartelijk. Ze verteld dat deze mevrouw al eerder pelgrims ontvangen heeft. Ze zegt dat mensen vaak alleen zijn, en het fijn vinden om iets voor anderen te kunnen  doen. Dat gevoel ken ik, ik geef liever dan ik ontvang. Daarom vind ik het ook moeilijk om hulp te vragen. Maar als je je afhankelijk opstelt, hulp vraagt, geef je de ander ook gelegenheid om te geven, iets voor een ander te doen.

Na gedoucht te hebben heeft Huberta een heerlijk 3-gangen diner voor me gekookt. Om 22.00 uur ga ik slapen. Wat een eerste dag. Wat is me veel gegeven. Ook de les om niet zonder eten op stap te gaan.