vrijdag 26 juli van Cirueña naar Santo Domingo de la Calzada

2 Comments

6 km ? 22C.

Om 6.20 wordt ik door de hospitalero gewekt, ik moet om 7.30 uur weg zijn, want dan moet hij naar Nàjera om te gaan zwemmen. Ik krijg om 6.45 uur nog wel ontbijt, maar om 7.20 uur begint hij al aan te geven dat ik moet vertrekken. Andrea en de Franse dame zijn al weg. Ik vind het Onderweg zie ik Andrea zitten bij een uitzichtpunt zitten. Rond 8.45 uur wandel ik Santo Domingo binnen en ga eerst de kathedraal bekijken. Hier is het graf van St. Domingo. Deze kluizenaar heeft in de 12e eeuw een herberg en hospitium gesticht voor pelgrims en verzorgde ook zieke pelgrims. Dat wordt uitgebeeld in mozaïek in de crypte. In de kathedraal worden ook een haan en kip gehouden. Dat heeft te maken met een legende, een beetje lang om hier nu te vertellen.

mozaïek muur in de crypte

Daarna kom ik langs restaurant “Wanderlust”, de tekst op het bord spreekt me aan, ik denk daar ga ik straks lunchen.

“Follow the sun” van Xavier Rudd is een van mijn favoriete liedjes. Trots zijn op wie ik ben zit niet zo in me, dat mag ik misschien wel meer zijn. Ik ben eerder dankbaar dat ik iets kan/mag doen, dan dat ik het zie als een prestatie van mezelf. Als het lunchtijd is ga ik ernaar toe en vertel de ober/eigenaar dat het bord me aansprak en dat “Follow the sun” mijn lievelingsnummer is. “Ik kan hem wel draaien” zegt hij, en zet hem lekker hard aan. Ik ben op dat moment de enige in de zaak en zing volop mee. De kokkin is de mede-eigenaresse en vriendin. Ze hebben elkaar in 2018 op de Camino leren kennen, en zeiden “de Camino heeft ons zoveel gegeven, we willen blijven en iets terugdoen” Ik zit nog op mijn bestelling te wachten als Andrea binnen komt. We eten samen. Ik had gezien dat ze moeilijk loopt en vraag wat ze heeft. Haar been is gedeeltelijk verlamd, ze heeft een apparaatje om haar been dat de zenuwen stimuleert. Ze kan maar kleine afstanden per dag afleggen, zo’n 10 tot 15 km. Ze doet steeds een stuk. Ze heeft eerder ook in Frankrijk gelopen en daar is dat wel een probleem omdat de herbergen daar verder uit elkaar liggen. Ik vraag haar wat haar beweegt om dit te doen, ze antwoord “heerlijk om te lopen, genieten van de natuur, ontmoeten van pelgrims. Wat een gedrevenheid en doorzettingsvermogen!

‘s Middags heb ik het museum over St. Domingo de la Calzada bekeken. ‘s Avonds woon ik met Andrea een mis bij waar een zang-muziekgroep aan meewerkt, met daarna een concert van die groep. Tijdens de mis spelen ze “Alle menschen werden Brüder” van Beethoven. Past ook wel bij de Camino. Zoveel nationaliteiten die door de Camino met elkaar verbonden raken. De camino verbroedert. Ook “Alleluja” van Leonard Cohen en “Dona nobis pacem van Mozart. Die laatste zingen we allebei mee, Andrea zingt ook in een kerkkoor. Het concert daarna was feestelijke muziek, maar heb ik niet helemaal bijgewoond.

2 thoughts on “vrijdag 26 juli van Cirueña naar Santo Domingo de la Calzada”

  1. Hoi Danielle,
    Prachtig verhaal, mooie ontmoeting met mens en muziek !
    hoe is het nu met je ?
    groet Peter

    1. Dag Peter, dank voor je reactie. Zoals je nu kunt lezen (het bijhouden is hopeloos) ben ik 20 augustus aangekomen in Santiago. Met mijn voet gaat het beter. Hartelijke groet,Daniëlle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *